Header Sign Sign

Contramestre Palhaço | Mestre Steen Møller | Centro Cultural Senzala de Capoeira

Contramestre Palhaço

Contramestre Palhaço (Paljaso) se sa kapuerom prvi put sreo početkom 2001. godine. Ova u Srbiji tada sasvim nova i skoro nepoznata veština osvojila ga je na prvi pogled – privukla ga je pre svega izuzetno živopisnom muzikom i slobodom pokreta koja ne postoji ni u jednom drugom sportu, veštini ili plesu. Međutim, za Palhaço-ovo ozbiljnije bavljenje kapuerom presudno je bilo vežbanje sa mestre Steen-om (Kopenhagen, Danska), koji je učenik mestre Peixinha (Centro Cultural Senzala de Capoeira-Rio de Janeiro) i najbolje rangirani ne brazilski učitelj grupe Senzala izvan Brazila. Mestre Steen je Palhaço-a inspirisao da kapueru od zanimljivog hobija učini centralnom aktivnošću u svom životu. Septembra 2006, posle pet godina napornog, skoro svakodnevnog treniranja i velikog broja seminara u zemlji i inostranstvu, Palhaço je na inicijativu mestre Steena otvorio svoju školu kapuere u Zemunu. Danas , u svojoj školi drži treninge svim uzrastima, a naročitu pažnju poklanja radu sa najmlađima.

na vrh

Mestre Steen Møller

Steen Møller je osnivač kapuera skole Senzala u Kopenhagenu, Danska 1991 godine. Učenik je Michael Aabye, Ana Pompeia i Mestre Peixinho-a iz Rio de Janeiro-a. Nosilac je crnog pojasa u Tae Kwon Do-u . Po obrazovanju je diplomirani profesor fizičke kulture. Plesač, muzičar –jako dobar poznavalac brazilske kulture, perkusionista u bossanova bendu Rio. Dolaskom u Srbiju deceniju nakon otvaranja škole u svom matičnom gradu, a usled velike želje da upozna drugačiju kulturu od svoje, u velikoj meri utiče na ekspanziju kapuere u Srbiji.

na vrh

 

Centro Cultural Senzala de Capoeira

Grupa Centro Cultural Senzala de Capoeira deo je grupe Senzala. Njeni osnivači su Marcelo Guimarães – Mestre Peixinho (meštre Pešinjo) i njegovi učenici.
Mestre Peixinho je jedan od najboljih kapuera majstora današnjice – svojim osobenim konceptom kapuere, utemeljenim na principima razvijanja kreativnosti i visokog tehničkog nivoa, učinio je grupu prepoznatljivom i različitom od drugih kapuera grupa. Naravno, kapuera je u osnovi jedna i nedeljiva po njemu, bazirana na učenjima starih majstora, ali se takođe i razvija tokom vremena, otvarajući se ka novim metodama učenja koje prevazilaze klasične stilove kapuere (angola i regional). Zapravo, poznavanje tradicije i istorijskih vrednosti kapuere temelji su njenog stalnog unapređivanja, u čemu danas mestre Peixinho, njegovi učenici i grupa Centro Cultural Senzala de Capoeira imaju vodeću ulogu.

na vrh


Login
implementation: Igor Stojkovic

Promena jezika/Change Language